HOE GEBRUIK JE KELTISCH ZEEZOUT?

Het gebruik van Keltisch zeezout: Sole

De meest optimale manier is door het te drinken. Hiervoor gebruik je het grijze zout (sel de gris). Het veel duurdere witte zout (sel de fleur) is echt bedoeld om bij je eten te gebruiken.

Je maakt eerst een basis oplossing van ongeveer 1/3 zout en 2/3 water, ook wel Sole, genaamd. Deze basis oplossing is voldoende voor enige weken en blijft goed als je het maar donker en koel wegzet. Als je de Sole in de zon of het te licht wegzet dan kunnen er algen groeien.

Sole maken:

 • Neem een grote jampot of een weckfles. Dit wordt je basis fles.
 • Vul deze voor 1/3 met Keltisch zout.
 • Voeg 2/3 water of bronwater toe.
 • Schud of roer dit mengsel door elkaar. Laat het ongeveer 12 uur staan.
 • Het zal er een beetje grauwig van kleur uitzien, door onder andere de kleisporen die in het zout zitten.
 • Wanneer het zout in het water is opgelost zal er nog wat zout op de bodem overblijven; het water raakt verzadigd van het zout.
 • Bewaar de Sole op kamertemperatuur en op een donkere plaats. Het blijft in principe altijd goed.

Het gebruik van Sole

 • Neem elke dag één tot tweemaal een glas (lauw) water of waterkefir  met daarin 1-2 theelepels Sole. (Je hoeft je fles of pot niet meer te schudden).
 • Het zal in het begin even wat vreemd smaken. Maar daar raak je er wel aan gewend.
 • Je kan ’s morgens vroeg een glas met Sole nemen en ’s avonds voordat je gaat slapen. Niet meer dan één of hooguit twee theelepels per glas water toevoegen.
 • In het begin kan het zijn dat je ontlasting wat dunner wordt of je krijgt wat last van winderigheid. Bouw wat langzamer op en begin met een halve theelepel per dag.

Andere toepassingen
Elke dag 1 of 2 theelepels van de Sole oplossen in: Vers geperst vruchtensap, melk of water kefir, toevoegen aan je waterflesje dat je meeneemt naar je werk, door de salade roeren, door afgekoelde soep of groente doen. Keltisch zeezout kun je kopen bij diverse natuurvoedingswinkels of je bestellen via internet. Kleine porties tot 400 gram kunt u bij mij bestellen. Voor grotere hoeveelheden kunt u bij diverse internet aanbieders terecht of natuurvoedingswinkels.

Magnesium

In het Keltisch zout komt het het vaste mineraal magnesium voor (calcium-magnesiumcarbonaat en magnesiet). Maar ook de in wateropgeloste vormen als magnesium Mg2+(aq), of MgOH+(aq) of Mg(OH)2(aq). Specifiek in zeewater komt ook de magnesiumverbinding als MgSO4 voor.

Analyse Keltisch zeezout
In milligrammen per 1/4 theelepel
Keltisch zeezout bevat natuurlijk ook jodium want de zee is de bron voor jodium.

mg per 1/4 tsp % mg r 1 / 4 theelepel %
Chloride 601.25 mg 50.90% Zinc Zink 0.03 mg 0,00275%
Sodium Natrium 460 mg 460 mg 33,00% Koper 0.02 mg 0,00195%
Zwavel 9.7 mg 9,7 mg .820% 0,820% Erbium 0.02 mg 0,00195%
Magnesium 5,2 mg 0,441% Tin 0.02 mg 0,00192%
Kalium 2,7 mg .0,227% Mangaan 0.02 mg .0018%
Calcium 1.5 mg .128% Cerium 0.02 mg .00172%
Silicium 1.2 mg .052% Fluoride 0.01 mg .00109%
Koolstof 0.6 mg .049% Rubidium 0.01 mg 0,00084%
Ijzer 0.14 mg .012% Gallium 0.01 mg .00083%
Aluminum 0.11 mg .0095% Borium 0.01 mg .00082%
Praseodymium 0.04 mg .0029% Titanium 0.01 mg .00079%
Strontium 0.03 mg .00275% Bromine 0.01 mg .00071%


Werking van mineralen en sporenelementen
Hoewel bepaalde processen in ons lichaam worden toegeschreven aan bepaalde mineralen, heeft elk mineraal een of meer andere mineralen nodig om goed te functioneren. Magnesium kan alleen gebruikt worden als calcium en fosfor en kalium in een goede balans zijn. Een overvloed van het ene mineraal kan resulteren in een tekort van een ander en daardoor kunnen er ziekten ontstaan.

Chloride samen met natrium, reguleert de zuur / base balans in het lichaam. Het is ook noodzakelijk voor de productie van maagzuur dat is een onderdeel van zoutzuur (HCl).

Natrium regelt de pH van intracellulaire vloeistoffen en samen met kalium, reguleert de zuur / base balans in het lichaam. Natrium en chloride zijn noodzakelijk voor het behoud van osmose-en elektrolytenbalans.

Magnesium is een mineraal van primair belang in het lichaam omdat het helpt bij de activering van adenosine trifosfaat (ATP), de belangrijkste energiebron voor het functioneren van de cel. Magnesium activeert ook een aantal enzymsystemen en is belangrijk voor de synthese van RNA en DNA. Magnesium is noodzakelijk voor een normale spiercontractie en belangrijk voor de synthese van verschillende aminozuren.

Silicium is nodig voor normale groei van skelet en botten en draagt bij aan een goede skeletopbouw. Silicium helpt ons haar, nagels en huid jeugdig te houden.

Aluminium is een natuurlijk bestanddeel van veel voedingsmiddelen. Hoewel het wordt gevonden in kleine hoeveelheden in plantaardige en dierlijke weefsels en in bloed en urine, is er geen bewijs dat dit element essentieel is voor ieder metabolische functie bij mensen of dieren. In feite zijn er aanwijzingen dat een verhoogd aluminium kan leiden tot neurologische aandoeningen, bot-en vaatziekten, gastro-intestinale irritatie, verlies van eetlust en verlies van energie.

Bij gezonde mensen, passeert meer dan 98% van de ingenomen aluminium door het maagdarmkanaal. Silicium voorkomt de absorptie van aluminium en helpt eigenlijk het lichaam het aluminium dat is gebonden in de weefsels te elimineren.

Calcium is nodig om gezonde tanden en botten te maken. Calcium beïnvloedt de bloedstolling, stimuleert de spieren en zenuwen, en treedt op als cofactor voor vitamine D en de functie van de bijschildklier. Spieren kunnen niet samentrekken zonder Calcium, het is essentieel voor de hartslag. Tekort aan Calcium veroorzaakt o.a. osteoporose waarbij als gevolg van de afname van de botmassa breuken sneller voorkomen.

Zwavel wordt in alle cellen aangetroffen vooral de huid en haar. Onvolledig dieet zorgt voor huid en haar aandoeningen. Voldoende zwavel helpt soms ook tegen psoriasis en reumatische aandoeningen.

Kalium bevindt zich voornamelijk in de intracellulaire vloeistof (de vloeistof in de cellen). Kalium stimuleert de zenuwimpulsen en spiercontracties en is belangrijk voor het behoud van de osmotische druk. Kalium regelt in het lichaam de zuur-base balans, stimuleert de nieren en bijnieren bij het functioneren en helpt bij het omzetten van glucose in glycogeen. Ook is kalium belangrijk voor de biosynthese van eiwitten.

De werking van zout in het lichaam:

 • goed voor hart- en bloedvaten
 • ter ondersteuning van een goed zuur-base evenwicht
 • voorkomt hongergevoel doordat het de bloedsuikergehalte normaal houdt
 • bevordert een goede darmwerking
 • verzachtende invloed op luchtwegen
 • geeft pollen minder kans (als pollen in de lucht zijn)
 • voor herstel na fysieke inspanning
 • voor behoudt van sterke botten; 27% van de zoutinhoud van het lichaam bevindt zich in de botten; een zouttekort en/of het eten van geraffineerd zout is een belangrijke oorzaak van osteoporose.
 • voor een goede en gezonde nachtrust
 • voor het behoud van soepele gewrichten
 • bij de verzorging van blauwe bloedvaten
preloader